Exodus Cube / Personal Architecture

first_imgArchitects: Personal Architecture Area Area of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/420290/exodus-cube-personal-architecture-bna Clipboard “COPY” CopyHousing•Rotterdam, The Netherlands Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/420290/exodus-cube-personal-architecture-bna Clipboard The Netherlands Year:  Housing ArchDaily Area:  1200 m² Year Completion year of this architecture project Exodus Cube / Personal ArchitectureSave this projectSaveExodus Cube / Personal Architecture Exodus Cube / Personal Architecture CopyAbout this officePersonal ArchitectureOfficeFollowProductsWoodConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingRotterdamWoodHousingRotterdamThe NetherlandsPublished on August 27, 2013Cite: “Exodus Cube / Personal Architecture” 27 Aug 2013. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogShowershansgroheShower MixersVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ Abstract EarthPartitionsSkyfoldMarkerboard Finish for Folding WallsPanels / Prefabricated AssembliesKingspan Insulated PanelsInsulated Wall Panels – Designwall R-seriesWoodBruagRoom Acoustics – Interior Cladding PanelsEnclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMBricksNelissenSpecial Bricks – Slips and HalvesCeramicsTerrealTerracotta cladding in Le TrèfleEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEASideboardsUSMLow Shelving – HallerTable LampsLeds-C4Lighting – ElampMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream “COPY” Photographs Save this picture!© René de Wit+ 26 Share Photographs:  René de WitText description provided by the architects. After thirty years of vacancy the Supercube, being part of Piet Bloms world famous cubecomplex in Rotterdam, gets its first real destination. Under the guidance of the Exodus foundation the Cube is inhabited by 20 delinquents in the final stage of their detention.Save this picture!© René de WitRecommended ProductsPorcelain StonewareApavisaBetonPorcelain StonewareApariciPorcelain Tiles – BrickworkWoodBlumer LehmannData Processing for Wood ProjectsSince its completion in 1982 the Supercube has been mostly vacant, some parts of the building weren’t even fully completed. According to the architects, Sander van Schaik and Maarten Polkamp, this is explicable: ‘the building was dark, it warmed up quickly and there was no relation whatsoever between the floors’. Not the ideal circumstances for the new function either, where transparancy, social control and facilitating encounters between its inhabitants are vital conditions for the succes of re-integration.Save this picture!Diagram-ProgramThe discontinuity between floors, the tedious vertical progress and the dark, inconvenient middle floor are considered the three problematic issues in the original building. To carry out the proposed program, a twenty-room residence complex, these issues are tackled by means of a single intervention. To this end, a rectangular shaft is inserted into the heart of the building, creating a void of 3×3 meters throughout the entire height. Save this picture!© René de WitThe void raises the transparency and coherence of the building and adds a great deal of sunlight from the tip to the underlying levels. In addition, the element plays a part in thermally regulating the building; the ‘chimney effect’ created by the new shaft, means cool air from the underlying floors rises up and cools the warmer tip of the cube. Several functions such as reception, pantry, laundry / bathrooms, storage and kitchen are located inside the shaft wall. Furthermore, this ‘service wall’ supports the stairs that wind up through the floors.Save this picture!© René de WitWith the realisation of the nearby Stayokay Hostel in another part of the cube complex, Personal Architecture already upgraded a part of the iconic and world famous cube complex. Placing this new function within a thight community like the cubecomplex was a dearing entrerprise but it is expected that the Exodus foundation and its inhabitants will have a positive influence on the atmosphere of the total complex and that the social control and supervision will increase. Cooperations between the Exodus foundation, the inhabitants of the regular dwellings, volounteers and the companies in the surroundings are gradually taking shape.Save this picture!Third Floor PlanProject gallerySee allShow lessVittra School Södermalm / Rosan BoschSelected ProjectsHigh Line Co-Founders Awarded Vincent Scully PrizeArchitecture NewsProject locationAddress:Overblaak 56, 3011 MH Rotterdam, The NetherlandsLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share 2013last_img read more